هدفمندسازی تبلیغات دیجیتال در بازار ایران
یکی از مهمترین اصول بازاریابی، تبلیغات هدفمند است. زمانی که شما نمیدانید برای چه مخاطبی تبلیغ میکنید، هزینه، زمان و انرژی شما بههدر میرود. به عنوان مثال، اگر شما اپلیکیشن سلامت بانوان دارید، تبلیغ در کانال تلگرامی “زنان طهرونی” احتمالاً برای شما مؤثرتر است تا تبلیغ در کانال “باشگاه بدنسازی اصغر”، زیرا موضوع اپلیکیشن شما با موضوع کانال “زنان طهرونی” همخوانی دارد.
اما اگر تبلیغی در کانال “سلامت زنان طهرونی” بگذارید
این کانال احتمالاً برای شما آورده بیشتری نسبت به “زنان طهرونی” داشته باشد، چرا که موضوع این کانال تلگرامی مستقیماً با موضوع اپلیکیشن شما مرتبط است. در این حالت، بهسادهترین شکل ممکن، یک تبلیغ هدفمند ایجاد کردهاید.
فراتر از این مثال ساده، با ورود به دنیای هوش مصنوعی و داده، دیگر محدود به پیدا کردن یک کانال تلگرامی نیستید و میتوانید دقیقاً مخاطب موردنظر خود را شناسایی کنید.
برای داشتن یک کمپین تبلیغاتی هدفمند، ابتدا باید بازار خود را بخشبندی کنید. برای این کار، معیارهایی مانند پارامترهای جمعیتشناختی (سن، جنسیت، تحصیلات، درآمد و…) و پارامترهای جغرافیایی (محل سکونت، وسعت شهر، استان یا کشور، تراکم جمعیت و…) را در نظر بگیرید.
در جهان امروز، سه روش رایج و محبوب برای تبلیغات هدفمند وجود دارد:
گوگل ادز: گوگل ادز به عنوان غول تبلیغات جهان شناخته میشود. این پلتفرم تبلیغاتی با استفاده از الگوریتمهای پیچیده خود، سعی میکند تا هدفمندترین نتایج را به ارمغان بیاورد. گوگل ادز امکان تبلیغات بنری، کلیکی و ویدیویی را فراهم میکند. اما متأسفانه به دلیل تحریمهای اقتصادی، ایرانیان با مشکلاتی نظیر محدودیت در انتخاب جغرافیای تبلیغ و بن شدن حسابهای تبلیغاتی مواجه هستند. همچنین با توجه به نرخ بالای ارز، استفاده از گوگل ادز چندان بهصرفه به نظر نمیرسد. با این حال، در درازمدت این پلتفرم همچنان بهعنوان یکی از مقرونبهصرفهترین کانالهای تبلیغاتی شناخته میشود.
تبلیغات در شبکههای اجتماعی (اینستاگرام، فیسبوک، توییتر): این شبکههای اجتماعی که کاربران زیادی را به خود اختصاص دادهاند، رقیب جدی گوگل ادز محسوب میشوند. با این حال، مانند گوگل ادز، امکان انتخاب ایران بهعنوان کشور هدف برای تبلیغات در این پلتفرمها نیز وجود ندارد. هرچند راههایی برای دور زدن این محدودیتها وجود دارد، اما هزینههای آن چندان مقرون بهصرفه نیست و تنها در شرایط خاصی برای تبلیغگران صرفه دارد.
تبلیغ در مارکتپلیسها و کسبوکارهای پلتفرمی: یکی دیگر از روشهای مؤثر تبلیغات در جهان امروز، تبلیغ در مارکتپلیسها و پلتفرمهای کسبوکاری است. در این روش، تبلیغاتکنندگان میتوانند مخاطبان خود را دقیقاً در جایی که نیاز دارند، هدف قرار دهند. بهعنوان مثال، در وبسایت Airbnb یا اپاستور، در کنار برخی محصولات یا خدمات، برچسب “تبلیغ” نیز وجود دارد که نشاندهنده محتوایی است که با پرداخت پول به بالای لیست آمدهاست، درست مانند روش گوگل ادز.
تبلیغات بنری و همسان
در جهان روشهای هدفمندسازی تبلیغات وجود دارد، اما تحریمها و نوسانات نرخ ارز محدودیتهایی ایجاد کرده است. با این حال، راهکارهایی توسط پلتفرمهای داخلی ارائه شده است. تبلیغات نیتیو (هدفمند) یکتانت و مدیا اد از این دسته هستند. در این پلتفرمها میتوانید به راحتی جامعه هدف را انتخاب و پیام مناسب را به آنان برسانید. به عنوان مثال، میتوانید تبلیغی تعریف کنید که فقط به ساکنان تهران، مخاطبان سایت دیجیاتو، کاربران اندروید 7 به بالا و کاربران شاتل نمایش داده شود.
تبلیغات کلیدواژهای
یکتانت سرویس تبلیغات کلیدواژهای را راهاندازی کرده است. این سرویس به تبلیغدهندگان کمک میکند تا تبلیغات خود را هدفمندتر کنند. در این سرویس، تبلیغدهنده کلمات مرتبط با خدمات یا کالای خود را انتخاب میکند و تبلیغ وی فقط در صفحاتی نمایش داده میشود که آن کلمه در تیتر یا متادیسکریپشن آنها تکرار شده باشد. به عنوان مثال، اگر شما کسبوکاری در حوزه پرداخت الکترونیک دارید و کلمه «رمز دوم» را انتخاب کنید، تبلیغ شما در صفحات سایتهایی که این عبارت را به کار بردهاند، نمایش داده میشود.
تبلیغات ویدیویی
تبلیغات ویدیویی در ایران در پلتفرمهایی مانند آپارات، نماوا و کافه بازار جریان دارد. همچنین پلتفرم تبلیغاتی طاووس سرویس جذابی برای نمایش تبلیغات ویدیویی در میان ویدیوهای آپلود شده در سایتهای مختلف ارائه میدهد.
4 – تبلیغ در مارکتپلیسها و کسبوکارهای پلتفرمی ایرانی
همانطور که در بخش تبلیغات خارجی توضیح دادیم، این روش تبلیغاتی یکی از روشهای جذاب تبلیغات برای برخی کسبوکارها مانند هتلها و اپلیکیشنها است. در ایران، مارکت پلیسهایی مانند سفربلیط و دیجیکالا این امکان را فراهم میکنند و همچنین اپلیکیشن کافه بازار نیز این امکان را ارائه میدهد.
این نمونههایی از تبلیغات هدفمند بود، اما برای داشتن یک کمپین تبلیغاتی هدفمند، باید به ۵ نکته زیر توجه کنید:
تقسیمبندی مخاطبان (Segmentation):
ابتدا باید مشخص کنید مخاطب شما چه کسی است. شما چه بخشی از بازار را باید هدف خود قرار دهید. تا زمانی که پیام به مخاطب مناسب کسبوکار شما نرسد، تبلیغات هدفمند معنا ندارد. با تفکیک مخاطبان یا مشتریان براساس شرایط جغرافیایی، شرایط روانشناختی و غیره، میتوانید افرادی که بهترین نرخ تبدیل را برایتان بهارمغان میآورند را پیدا کنید.
برای اجرای موفق و هدفمند تبلیغات، تنها مشخص کردن مخاطبان هدف کسبوکار کافی نیست. شما باید مسیر دقیق و اصولی را برای پیادهسازی این تبلیغات تعیین کنید. این شامل مواردی همچون تعریف دقیق پیام تبلیغاتی، تقویم زمانبندی محتوا، و معیارهای اندازهگیری موفقیت است. داشتن یک استراتژی منسجم بهعنوان نقشه راه، یکی از اولین اقدامات ضروری در فرآیند بازاریابی است.
همچنین، دادهمحوری نقش مهمی در طراحی تبلیغات ایفا میکند. با استفاده از دادههای حاصل از تبلیغات گذشته و بازخورد مخاطبان، میتوانید تبلیغات آتی را هدفمندتر و موثرتر طراحی نمایید.
در مجموع، داشتن یک استراتژی دقیق و اصولی همراه با استفاده هوشمندانه از دادهها، کلید موفقیت در اجرای تبلیغات هدفمند است.
منابع اصلی برای داشتن تبلیغات هدفمند عبارتاند از:
پول: بودجهای که برای اجرای تبلیغات در نظر گرفتهاید.
منابع انسانی: افرادی که در طراحی، تولید و اجرای تبلیغات دخیل هستند.
زمان: مهلت زمانی که برای طراحی و انجام تبلیغات در نظر گرفتهاید.
شما باید برای هر کدام از این منابع محدودیتها و اولویتهای خود را مشخص کنید تا فرایند تبلیغات با توازن و تعادل بین منابع و خروجی موردنظر پیش برود. در کنار این موارد، توجه به “محتوای خوب” نیز بسیار مهم است.
پس از تعیین و تخصیص این چهار عامل اصلی، به “محتوا پادشاه است” میرسیم. تبلیغات شما باید شفاف و متناسب با مخاطب هدفتان باشد. رنگ، فونت، پیام و طراحی از مواردی هستند که میتوانید با تغییر هرکدام و اجرای آزمونهای A/B، تبلیغ خود را هدفمندتر کنید.
تبلیغات هدفمند یک بازی دو سر برد است: هم شما بهعنوان تبلیغکننده هزینه کمتری میکنید و مخاطب با کیفیتتری بهدست میآورید، هم بینندههای تبلیغ از تبلیغات آزاری نمیبینند و به نیازهایشان میرسند. بنابراین، هرگز دست از هدفمندتر کردن تبلیغات خود برندارید!